Cristalino Jungle Lodge; Uitgelicht

Cristalino jungle lodge

Bezocht door Annelies Hoogenboom
Bestemmingsspecialist van Talisman travel design

De Cristalino jungle lodge ligt in het zuiden van het machtige Amazone gebied, de perfecte plaats voor het spotten van zoogdieren, vogels, vlinders en orchideeën vanwege de enorme biodiversiteit. De lodge ligt afgelegen. Vanuit de Pantanal neem ik eerst een vlucht naar Cuiaba, waar ik overstap op een vlucht van Azul, de enige airline die aanvliegt op de kleine afgelegen luchthaven van Alta Floresta. Het overstappen gaat vlotjes, mijn vlucht landt op tijd en het opnieuw inchecken neemt weinig tijd in beslag. Al snel vlieg ik boven de de broccoli-achtige landschappen van de Zuid Amazone. Daar aangekomen word ik nog buiten het luchthavengebouwtje begroet door een medewerker van de Cristalino Lodge. Hij wijst me waar de bagage straks wordt neergezet, een bagageband kennen ze daar niet. Buiten staat een 4-wheel drive truck te wachten en ik neem plaats naast de alleen Portugees sprekende bestuurder. We rijden Alta Floresta uit, niet meer dan een dorp met wat dirt roads en rijden de busch busch in.

transfer van Alta Floresta naar Christalino
Onderweg van Alta Floresta naar Cristalino

Onderweg zien we al diverse bijzondere vogels en steekt er een peccary over, een vreemdsoortig zwijn. Na ruim een uur rijden komen we aan bij het einde van de weg, bij een brede snelstromende rivier. Hier staat mijn gids op me te wachten en samen gaan we aan boord van een klein motorbootje.

transfer van Alta Floresta naar Christalino 2
Het bootje dat mij naar de lodge brengt

De tocht naar de lodge is al een belevenis op zich. We scheren over een enorme watervlakte, geflankeerd door groen, groen en nog eens groen. Bij het opvaren van een zijrivier, de Cristalino River, wijst mijn gids met op de verschillende kleuren van beide rivieren. “Onze “ rivier is zwart van kleur, en het water mengt zich lange tijd niet met het bruine water van de hoofdrivier. De zwarte kleur wordt veroorzaakt door bepaalde sedimenten, en heeft als bijkomend voordeel dat door de hogere zuurgraad van het water de moskieten er niet graag hun eitjes leggen. Er zijn dus niet zoveel muggen bij de Cristalino Lodge! Toch wordt aangeraden om, zodra je de jungle intrekt een lange broek en lange mouwen te dragen. We leggen aan bij de zwemsteiger en ik ben verbaasd over de aanblik van de lodge.

transfer Alta Floresta - Christalino aanmeren
De zwemsteiger waar we aanmeren

Alles is in perfecte staat, de houten vlonder paden, het bar- en restaurantgedeelte, alles in prachtig blankhout en smaakvol ingericht. Ook mijn junior bungalow is zeer comfortabel, met een veranda met banken, een ruime slaapkamer met veel ruimte voor bagage en het ophangen van (natte) kleding, een ruime badkamer met apart toilet, douche en zelfs een buitendouche in de jungle! Hier kan ik het de komende dagen wel uithouden! Er is alleen geen telefoonverbinding met de receptie, en ’s avonds om 22.00 uur gaat de generator en dus het licht uit tot 06.00 uur de volgende ochtend. Mijn huisje ligt wel 10 minuten lopen van de receptie, dus bang uitgevallen moet je hier niet zijn. Maar ik voel me op mijn gemak en het slaapt heerlijk in het pikkedonker met de geluiden van de jungle op de achtergrond.

Christalino 23  Christalino 27 Christalino 36  Christalio 26

Lang slapen kan ik niet, want om 05.00 uur heb ik afgesproken met mijn gids. We beklimmen in het donker de Observation Tower, en wachten op het hoogste platform tot de zon opkomt en de mistslierten doet verdwijnen.

Christalino 12  Christalino 16

Met het eerste licht aan de horizon komt de jungle tot leven. Vogels beginnen te fluiten en we horen apen en insecten. De gids heeft een verrekijker op statief en zo zie ik de kleurigste vogels op een verre boomtak van heel dichtbij! Het mooiste vind ik het uitzicht over de oneindige vlakte met zoveel verschillende soorten bomen, waartussen een mysterieuze mist opstijgt. Dan overstemt het rommelen van mijn maag de vogelgeluiden en gaan we terug voor een heerlijk uitgebreid ontbijt. Papaya, watermeloen, eieren, eigengebakken brood en cake, zelfgemaakte jam en honing en heerlijke koffie met warme melk.

Na het ontbijt varen we over de rivier naar het begin van de Brazilian Nut Trail. De Brazilian nut, oftewel de paranoot, groeit in een soort kokosnoot aan een enorme boom. We lopen twee uur door de jungle over een bladerig pad. De bootsman gaat met ons mee met een enorm kapmes, just in case. We zien rijen termieten wandelen over ons  pad, elk een stukje boomblad met zich mee torsend. We horen apen in de bomen boven ons en zien dan na lang speuren een groepje red nosed monkey’s! Uiteindelijk komende we bij een reusachtige boom aan, de Brazilian Nut Tree, zo breed dat er acht mensen voor nodig zijn om hem helemaal te omarmen! Eenmaal terug in de boot hakt de bootsman een grote bruine noot open, en dan mogen we proeven: verse paranoten, zo uit de jungle!

Christalino 49  Christalino 38   Christalino 41  Christalino 45

Als we terugkomen heb ik het WARM en gaan we zwemmen vanaf de  zwemsteiger. Wat een heerlijke verfrissende duik! Het water stroomt wel snel, dus je moet stevig tegen de stroom inzwemmen. En daarna is het heerlijk ontspannen op de lekkere ligbedden onder een parasol! Dan wacht een heerlijke warme lunch, een buffet met salade, kip, rijst, bonen en groente.

Christalino 80
Zwemmen in de rivier vanaf de zwemsteiger

Om 15.30 uur staat er een kanotocht op het programma. Ik peddel stroomafwaarts, de gids volgt in de motorboot. Ik ben nog maar net op weg als ik op slechts een meter afstand een prachtige geelblauwe vogel zie zitten, de Capit Heron! Na een halfuurtje lijkt het of ik langs het circuit van Zandvoort vaar. Wat een herrie komt er uit het bos, het lijken wel raceauto’s. Ik roep naar mijn gids en ze vertelt dat het brulapen zijn! Nou die doen hun naam wel eer aan! Ik peddel helemaal tot de hoofdrivier, waar ik aan boord ga van het motorbootje en geniet van een schitterende zonsondergang boven de rivier. Dan pakken dikke wolken samen en vormt zich een kleurige regenboog boven het water. We trekken snel de regenponcho’s aan en varen snel  terug naar de lodge.

Christalino 60  Christalino 64  Christalino 70  Christalino 71

’s Avonds bestel ik voor het eten een caipirinha van verse limoen en mijmer ik over deze onvergetelijke dag! Morgenochtend vertrek ik helaas al weer, maar wat was dit een machtige ervaring!

Christalino 81
De Cristalino lodge…. Een machtige ervaring

 

One thought on “Cristalino Jungle Lodge; Uitgelicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s