Op safari in Zuid Australië

Blog geschreven door: Seraphine de Smidt
Bestemmingsspecialist bij Talisman travel design

Op maandagochtend stond ik al vroeg op de luchthaven van Adelaide klaar om aan boord te gaan van de vlucht richting Eyre Peninsula. Na aankomst in Port Lincoln stond Geoff mij al op te wachten voor het driedaagse avontuur door de outback van Zuid Australië, dat bekend staat als Gawler Ranges. Ik wist nog niet zo goed wat mij te wachten stond en ik vond het dan ook erg spannend, maar ook belangrijk, om deze Australische safari te gaan ervaren.

IMG_2265

De Gawler Ranges liggen 600 kilometer ten noordwesten van Adelaide op Eyre Peninsula. Dit schiereiland is de Australische outback op zijn best! Het gevarieerde landschap loopt van een semi-woestijn met een dorre en droge vegetatie over in een prachtig diepgroen eucalyptus bos. Het van oorsprong vulkanische landschap heeft tal van spectaculaire elementen zoals grotten, kloven, sterk verweerde rotsen en een glinsterend spierwit opgedroogd zoutmeer, Lake Gairdner. Bij het aanbreken van het voorjaar (september en oktober) komt de woestijn weer tot leven en is hier intens te genieten van een prachtig bloementapijt. In de lucht zijn honderden verschillende vogelsoorten met schitterende bonte kleuren te zien.

Op weg naar het basiskamp volgden we een prachtige route door een heuvelachtig ‘bush’ landschap met aan weerszijden van de weg het typerende roodgekleurde zand van de outback.
IMG_2180  IMG_2186

Het kamp bleek uit drie prachtige safaritenten te bestaan. Irene, de echtgenote van Geoff, vertelde mij dat ze veel van het meubilair hebben laten maken van natuurlijke materialen uit de omgeving. Zo is het bed gemaakt van eucalyptushout. Naast de drie tenten kun je er ook voor kiezen om in een traditionele ’swag’ (een slaapzak met een canvas hoes eromheen) in de buitenlucht te overnachten.

IMG_2168  IMG_2161

Tijdens mijn inspectie van de tenten was Geoff in de hoofdtent al enthousiast een heerlijke maaltijd in elkaar te zetten. Met mijn cowboyhoed op en didgeridoo in de hand probeerde ik ondertussen een riedeltje te spelen. Die avond heb ik genoten van de gezelligheid aan tafel en luisterde ik aandachtig naar de verhalen over het leven van Geoff in de outback.

De volgende morgen werd ik al vroeg gewekt door het gezang van de tropische vogels; een natuurlijke wekker die ervoor zorgt dat je hier altijd met het goede been uit bed stapt! Nieuwsgierig als ik ben, stapte ik gelijk mijn tent uit om te genieten van het ochtendgloren. Het zicht op de wallaby die bij de waterbak op zijn gemak zat te drinken, maakte het extra bijzonder. Na het ontbijt vertrokken we per 4WD naar Lake Gairdner. Onderweg passeerden we een schapenboerderij en prachtige roodgekleurde rotsformaties. Af en toe sprong ik even uit de auto om Geoff een handje te helpen met het openen en sluiten van de boerenhekken.

IMG_2211  IMG_2223

Lake Gairdner is een enorm zoutmeer en de kleur van het meer staat in scherp contrast met het rode zand van de outback. Een schitterend natuurverschijnsel. Onder het genot van een verkoelend drankje liet ik me betoveren door het uitzicht.

IMG_2232  IMG_2242

Op de terugweg ontdekten we een familie wombats en zagen we honderden kangoeroes. Heel bijzonder! Tegen zonsondergang keerden we voldaan terug in het kamp en verzamelden we ons rondom het kampvuur. Geoff bleek hier nog een verrassing in petto te hebben. Hij haalde de telescoop tevoorschijn om op deze heldere avond de sterrenhemel te bekijken; zelfs de planeet Jupiter was goed te zien. Na het sterrenkijken keerde ik terug naar mijn tent en besefte ik dat dit alweer mijn laatste nachtje in dit fantastische gebied zou worden, maar gelukkig had ik nog één geweldige activiteit tegoed.

Mijn derde en tevens laatste dag stond geheel in het teken van het zwemmen met zeehonden! We reden naar Baird Bay aan de westkust van het schiereiland en kregen hier een wetsuit en snorkel uitgereikt. Vervolgens stapten we aan boord voor een korte cruise naar een lagune. Samen met nog vier andere gasten sprong ik het water in. Het duurde maar een paar seconden voordat de zeehonden ons in de gaten kregen en enthousiast om ons heen begonnen te zwemmen. Ik merkte dat de zeehonden enorm speels werden toen ik rondjes ging draaien en naar de bodem dook; hoe meer ik bewoog, hoe speelser ze werden. Echt een hele leuke ervaring!

IMG_2282  IMG_2299

Alsof dat nog niet genoeg was, bleek er zich in de omgeving ook nog een groep dolfijnen te bevinden. Nog moe en bibberend van adrenaline van het spelen met de zeehonden heb ik het zwemmen met de dolfijnen maar even overgelaten aan de anderen. Aan het einde van de dag moest ik afscheid nemen van Geoff, Irene en mijn nieuwe vriendin in het kamp en vloog ik vanuit de plaats Ceduna terug naar Adelaide. Met alle belevingen nog vers op mijn netvlies besefte ik me dat ik een hele unieke ervaring rijker was!

Gawler Ranges Safari’s is een kleinschalige organisatie. De eigenaren Irene en Geoff zijn in deze streek opgegroeid en organiseren sinds 1988 speciale ‘wildlife & nature’ excursies. Deze intensieve tours variëren van drie tot vier dagen en de deelnemers overnachten in een van de drie luxe safaritenten. Overdag maakt het selecte gezelschap verschillende safari’s door de outback.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s