Natasja op ontdekking in Laos

Blog geschreven door: Natasja van Amerongen
Bestemmingsspecialist bij Talisman travel design

1 april 2016
Vandaag vlieg ik vanaf Amsterdam naar Bangkok met KLM. Ik heb een avondvlucht en land op 2 april op Bangkok waar ik overstap op mijn vlucht naar Ubon.

2 april 2016
De luchthaven van Ubon is klein en mijn koffer ligt meteen al op de band wanneer ik aan kom lopen. Ik word opgewacht door Ko (gids) en Nang (chauffeur). Beiden zijn zeer aardig, spontaan en spraakzaam. De rit naar Champasak zal ongeveer 2,5 a 3 uur duren. We rijden van de luchthaven weg en volgen een brede 2 x tweebaansweg met veel hoogteverschillen en behoorlijk wat bochten. Eerst de stad uit en daarna een mooi, groen, landelijk uitzicht. We rijden langs een stuwmeer met badderende waterbuffels, rijstvelden, een markt, dorpjes, heel veel (bloesem)bomen etc. Ik kijk mijn ogen uit! Na 1,5 uur rijden arriveren we bij de grens. Aan de ene kant Thailand uit en vervolgens loop je ondergronds Laos in. Vanaf de grens is het nog een uur rijden over een hele brede verharde weg waar regelmatig geremd moet worden voor koeien die midden op de weg lopen. Ze zijn allemaal van verschillende boeren. De koeien trekken in de namiddag met elkaar op en wandelen voor zonsondergang zelf terug naar hun eigen ‘baas’. De natuur wordt mooier; weelderiger met op de achtergrond de contouren van de bergen. Omdat de boeren momenteel hun akkers afbranden is het mistig door de rook. Dit samen geeft een heel mystiek sfeertje. Na een kleine 2,5 uur kom ik aan bij The River Resort.

The River Resort, Champasak
Het resort heeft een schitterende ligging aan de Mekong, temidden van prachtige groene struiken, (bloesem)bomen en rijstvelden waar men sticky rijst plant. Waterbuffels grazen op de velden en overal vliegen vlinders rond. Echt heel idyllisch.

20160402_164722  DSC02692

Er zijn in totaal 26 villa’s die per 2 of 4 geclusterd zijn in strakke, vierkante gebouwtjes met veel ramen van vloer tot plafond. De Riverfront Villa’s liggen op de 1e rij en beschikken over een ruim terras met frontaal uitzicht op de Mekong.

DSC02583  DSC02671

Het restaurant bevindt zich in een groot open paviljoen met hoog dak. Hier vandaan heb je een mooi uitzicht op de tuin met daarachter de Mekong. Het eten is erg smaakvol en wordt mooi gepresenteerd. De groenten en kruiden komen uit eigen tuin. In de tuin staan ook tafeltjes opgedekt omgeven door bomen met lampionnetjes. Erg sfeervol en een fijne plek om wat te drinken voordat je aan tafel gaat.
Het personeel dat hier werkt is allemaal Laotiaans en erg vriendelijk en attent.

3 april 2016
Si Phan Don (4000 islands)
Na een a-la-carte ontbijt met huisgemaakte yoghurt, vers fruit, toast met jam en koffie staat Ko, mijn gids, mij om 08.00 uur op te wachten. The River Resort in Champasak beschikt over een eigen bootjetty en onze longtailboot ligt daar al te wachten. Vandaag ga ik behoorlijk wat verschillende vervoersmiddelen gebruiken zo merk ik later. We steken de rivier over waar we vervolgens per auto  op weg gaan naar Ban Nakasang.

Onderweg geniet ik van landelijke uitzichten. Hoe verder we van de Mekong afdwalen hoe droger het wordt. Er zijn veel eenvoudige huisjes van hout te zien. De betonnen huizen die er ook staan heeft men kunnen bouwen door geld dat door de kinderen van de verschillende families wordt verdiend in Thailand of de hoofdstad, Vientiane. Dit is een erg arm gebied. Vanwege de droogte kan er weinig verbouwd worden en heeft men slechts 1 rijstoogst per jaar. Het overgrote deel van de opbrengst is voor eigen gebruik. Circa 1000 kg voor 4 tot 6 personen. Indien er meer dan 1000 kg is opgebracht dan wordt de rest verkocht. Ondanks dat men arm is zijn de Laotianen erg gelukkig zegt Ko. Het draait bij hun niet om geld. Rijst en familie dat zijn de belangrijkste zaken.

Aangekomen in Ban Nakasang blijkt dat een levendig dorpje waar men van alles en nog wat verkoopt vanuit winkels en stalletjes langs de weg.

DSC02604

Tevens is dit het vertrekpunt naar het landelijke Si Phan Don. Een gebied van 4000 eilanden in de Mekong rivier. Hier vind je watervallen, stroomversnellingen, een schitterende natuur met prachtige bomen en de zeldzame Irrawaddy dolfijn. We gaan aan boord van een longtailboot en ik geniet van het mooie, groene uitzicht. Met name de hele oude, grote bomen vind ik prachtig om te zien. Eilanden in alle maten, van klein tot groot, komen voorbij. Het is zondag vandaag en ook de buffels staan er heerlijk ontspannen bij.

DSC02598  DSC02600

Sommige nemen een bad in de Mekong…

We gaan van boord om Don Khone te bezoeken. Hier mag ik plaats nemen in het zijspan van een motor en hop daar gaan we. Op weg naar de Lippi watervallen. Deze blijken mooier dan gedacht. Ik reis aan het einde van het droge seizoen maar er stroomt toch behoorlijk wat water over de randen. Erg mooi om te zien en ik vrees na terugkomst in Nederland te kunnen kwartetten met mijn foto’s. Er staan namelijk nogal wat watervallen gepland deze reis 🙂

20160403_113745

We nemen afscheid van deze plek, het is tijd om weer het water op te gaan. We gaan op zoek naar de zeldzame Irrawaddy dolfijn. In de Mekong leven in totaal nog maar zo’n 85 exemplaren van deze zoetwater dolfijnen welke met uitsterven bedreigd worden. Ik heb heel veel geluk want na vijf minuten zien we de eerste vinnen al bovenkomen. Wow!! In dit stukje van de Mekong leven er nog maar 5 of 6 en die zwemmen nu precies voor mijn boot.
Wat vreselijk dat ze er binnen afzienbare tijd niet meer zullen zijn. De geplande bouw van de Don Sahong dam zal hier snel toe bijdragen. Ondanks protesten vanuit Vietnam, Cambodja en Thailand weet Laos vooralsnog van geen wijken. Door de aanleg van de dam wil Laos hydrolische energie naar de omliggende landen gaan exporteren (Laos ligt volledig ingesloten tussen andere landen) om zichzelf zo te positioneren als de ‘batterij van Zuid Oost Azië’. Het hele eco systeem van de Mekong wordt hierdoor in gevaar gebracht wat invloed zal hebben op miljoenen mensen die afhankelijk zijn van vis uit dit stroomgebied. Hopelijk wordt er toch nog wat langer nagedacht over de balans tussen economische en verantwoorde ontwikkeling.
Na onze dolfijnentour is het tijd voor een heerlijke lokale lunch. Aan een tafeltje met uiteraard uitzicht op de Mekong geniet ik van een heerlijke gele currysoep vol met groenten en stukjes aardappel.

Hierna brengt de motortaxi ons terug naar de boot waarmee we weer op weg gaan naar Ban Nakasang. Per auto rijden we vervolgens naar de volgende watervallen genaamd Khone Phapheng. Ook deze zijn weer schitterend om te zien. Daarna is het tijd voor de terugreis naar Champasak.
Alvorens ik naar mijn hotel wordt teruggebracht staat er nog een hotelinspectie op het programma. En daar sluit ik de lijst van verschillende vervoersmiddelen van vandaag. Per tractor word ik naar de accommodatie gebracht.

La Folie Lodge
Deze accommodatie ligt op het landelijke Don Daeng, ongeveer 20 minuten varen van River Resort. Het is het enige eiland dat omgeven is door (licht) zand. Afhankelijk van het reisseizoen zie je dit wel of niet. Het is een eiland van 8 km lang en 4 km breed en is heel erg idyllisch. De perfecte plek om op te gaan in het lokale leven. De accommodatie heeft een warme uitstraling en fijn zwembad met zicht op de Mekong.

DSC02655  DSC02662

Veel van de eilandbewoners zijn werkzaam bij La Folie en ze doen ook veel goede dingen voor lokale projecten waaronder financiële ondersteuning van  scholingskosten waardoor kinderen naar school kunnen (een groot probleem in Laos).
Er worden gratis fietsen uitgeleend waarmee je het eiland kunt verkennen. Inclusief kleine fietsen voor de kinderen.

4 april 2016
Bolaven Plateau
Na mijn inspectie op de Vat Phou boot is het tijd om het Bolaven plateau te gaan verkennen. We volgen een mooie route en passeren een aantal felgroene rijstterrassen. Men is met de hand aan het werk en bezig aan de tweede rijstoogst. Even verderop liggen de velden er verlaten bij. Wel zijn ze al verbrand ten behoeve van het vruchtbaar maken van de grond.

Omdat de dorpen rondom deze akkers geen geld hebben om een pompsysteem te bouwen kunnen zij maar 1x per jaar oogsten en moeten ze wachten op het regenseizoen. Het is ontzettend kostbaar om zo’n pompsysteem aan te leggen vanaf de Mekong naar de verschillende akkers.
De eerste stop die we maken is bij een dorpje waar men kapmessen maakt. Erg mooi om te zien en de mannen en  de vrouwen werken samen aan het eindproduct. De vrouwen maken de handgrepen en de mannen smeden het ijzer en slaan het vervolgens in de juiste vorm. Per dag kunnen er 20 messen worden gemaakt.

DSC02709

Samen met mijn gids wandel ik door het dorp en maken we een praatje met de dorpelingen. Ik ga op de foto met een prachtig oud vrouwtje die geniet van een cheroot sigaar.
Verderop ligt een baby van 2 maanden oud heerlijk te schommelen in een zelfgemaakte wieg van bamboe die onder het huis is gehangen. De Laotianen zijn een heel vriendelijk volk en reageren enthousiast wanneer je met ze komt praten. Een gids is wel essentieel om als vertaler op te treden.

We rijden verder naar de Tad Yuang waterfalls. Mooi om te zien, de natuur in Laos is echt indrukwekkend. Zelfs nu in het droge seizoen is het op veel plekken echt prachtig groen.

20160404_120656 20160404_111338

In het restaurant zitten 2 monniken en we maken een praatje met ze. Erg bijzonder, ze zijn nu 7 en 8 jaar monnik. Monnik zijn in Laos is makkelijker dan in de omliggende landen. Alleen gedurende de Boeddhistische lente leven ze permanent in het klooster en mogen ze niet reizen. De andere maanden hebben ze meer vrijheid en minder stricte regels. Ze kunnen dan hun familie opzoeken en daar een nacht blijven of, zoals ik ze nu tref, gaan lunchen bij de waterval.

DSC02720

De volgende watervallen die we bezoeken zijn die van Tad Fane en deze zijn gelegen in een oude vulkaankrater. We staan helemaal bovenin en het zicht de diepte in is prachtig. Ook hier weer een schitterende natuur.

Na een smakelijke lunch gaan we op weg naar een koffie- en theeplantage. Mijn gids leidt me rond en hier blijkt weer hoeveel kennis hij heeft van allerlei verschillende zaken. Hij weet me alles te vertellen over de planten, de bomen en de diverse processen om verschillende thee- en koffiesoorten te maken. Uiteraard wordt dit gevolgd door een theeproeverij.

We rijden weer terug richting Pakse. Later in de middag zal ik hiervandaan naar Luang Prabang vliegen. Onderweg stoppen we bij een lokaal dorp waar we een wandeling maken. Er zijn veel kinderen in dit dorp en uit alle huizen komen ze te voorschijn om te roepen en te zwaaien.

DSC02741

We praten met een meisje van 8 jaar. Helaas gaat ze niet naar school omdat ze op haar zusje moet passen. Haar ouders zijn aan het werk. Dit is met name een probleem op het platteland in Laos. Ondanks dat het basisonderwijs gratis is en het verplicht is om je kinderen minimaal 5 jaar naar school te laten gaan houdt men de kinderen vaak thuis om ze te laten helpen met het werk en/of op kleinere kinderen te passen.

Eenmaal in Pakse aangekomen bezoeken we de lokale markt. Er wordt met name groenten en fruit verhandeld maar ik zie ook veel vis, hele brokken vlees, levende kippen en kikkers. Kortom een typische lokale Aziatische markt.

DSC02749

Hierna word ik naar de luchthaven gebracht waar ik afscheid neem van mijn gids en chauffeur. Ik vlieg in 1 uur en 40 minuten van Pakse naar Luang Prabang.

Luang Prabang
Gids Dee en chauffeur Son staan al op me te wachten. Dee spreekt heel goed Engels. Het is maar 15 minuten rijden naar mijn hotel. Om 19.00 uur halen ze me weer op om me naar het Sofitel de la Paix te brengen voor een diner. Het diner was heerlijk. Prachtige plek en goede service. Er was een baci ceremonie geweest. Beide managers en ook een aantal gasten hadden vele touwtjes aan hun polsen zitten.

Belmond La Residence Phou Vao
Ik krijg een zeer warme ontvangst door het team en de General Manager. Het hotel is gelegen op een heuveltop op 2 km van de luchthaven en 2 km van het centrum. Dit is een fantastische plek om in luxe te verblijven. Vanuit de infinitypool en het restaurant heb je uitzicht op de heilige bergen.

DSC02904

Tijdens het inchecken krijg ik verschillende huisgemaakte zeepjes te ruiken en mag ik mijn favoriete geur uitkiezen. Ik kies voor de Lemongrass en dit zeepje mag ik meenemen naar mijn kamer.

Aangekomen op mijn kamer (Mountain View Junior Suite) voel ik mij er direct thuis. Wat een sfeervolle plek. Heel veel bloemetjes, plantjes en potpourri. Zelfs in het toilet liggen rozenblaadjes. De meubels van rozenhout met de accessoires van zijde geven een heel warm gevoel. Ook staat er een mooie fruitmand voor me klaar. De kamer beschikt over zowel een balkon als een groot inpandig terras met 2 dagbedden en een tafel. Hiervandaan heb je zicht op de Mount Phousy met de gelijknamige tempel. De badkamer is schitterend en net als de kamer erg ruim.

5 april 2016
Kuang Si Watervallen
Om 07.00 uur ’s ochtends vertrekken we vanuit het hotel om op weg te gaan naar de Kuang Si watervallen. Het is ongeveer 45 minuten rijden. We maken een stop bij de Joma Bakery om het ontbijt op te pikken dat hier al voor mij is klaargemaakt.

De straten van Luang Prabang zijn al erg levendig en langs de kant van de weg zie ik stalletjes waar al eten op de barbecue ligt. Ik zie schoolkinderen die op weg zijn naar een Secondary School. Dee vertelt me dat basisonderwijs gratis is en in principe verplicht voor een periode van vijf jaar. Kinderen gaan dan van hun 6e tot hun 11e naar school. Voor het vervolgonderwijs betaal je ongeveer 20 USD per jaar. De universiteit is duurder. Zo’n 200 USD per jaar.

De waterval is erg mooi en anders dan de watervallen die ik in het zuiden heb gezien. Je wandelt door een bos rustig omhoog en passeert diverse plateaus met mooi blauw/groen gekleurd water.

20160405_081022

In één van de bekken kun je zwemmen, al kan het water erg koud zijn. Op een plekje wat verder naar boven staat het ontbijt voor me klaar (klaargezet door de chauffeur). Ik heb een mooi uitzicht op de waterval en ik ben hier helemaal alleen. Je kunt hier ook lunchen maar dan zullen er veel andere toeristen rondlopen.

In de buurt van de watervallen bevindt zich ook een vlindertuin. Deze wordt beheerd door een Nederlands echtpaar en is alleen in het natte seizoen heel mooi.
We rijden in 5 minuten naar een lokaal dorp waar we wat rondwandelen. Het blijkt een soort van ‘showdorp’ waar je kunt zien hoe men weeft en katoendraden spint.
10 minuten verderop vertrekt de boot voor de cruise over de Mekong. De cruise duurt ca. 1,5 tot 2 uur.

DSC02795  DSC02813

Het is leuk om heerlijk relaxed te varen. Onderweg geniet je vooral van het varen zelf en de natuur. Af en toe zie je wat vissers of waterbuffels aan de kant of in het water. Soms wat lokale huisjes en een waslijn, verder niets. Het is een grote, traditionele, knusse boot met comfortabele zitjes.

In de middag bezoek ik een aantal hotels voor inspectie.

6 april 2016
Morning Alms
Vanmorgen ging de wekker al vroeg. Om 06.00 stond mijn gids, Dee, op me te wachten voor een bijzondere beleving. Iedere ochtend vlak na zonsopkomst trekken de monniken en novices in een lange stoet door de straten van Luang Prabang om hun ontbijt bij elkaar te verzamelen. Dit bijzondere schouwspel ga ik deze vroege ochtend zelf beleven. We gaan op pad en al snel zie ik de eerste monniken voorbij komen met behoorlijk wat toeschouwers. Wij rijden echter door en Dee legt uit dat we naar een rustigere plek gaan. Hier zullen we even veel monniken zien echter zonder alle toeristen. Op zulke momenten is een gids zo ontzettend waardevol! We parkeren de auto en wandelen richting een achterafstraatje. Oude vrouwtjes zitten op kleine krukjes langs de weg met bakjes met kleefrijst. In de verte komt de oranje stoet er al aan. Ze passeren de dametjes langs de weg en krijgen allemaal een bolletje rijst in hun bedelnap gestopt. Wat een prachtig sereen gezicht.

20160406_061849-1  20160406_062455

Heel bijzonder om hier getuige van te mogen zijn. Ik ben helemaal weg van het vrouwtje op de foto. Wat een mooi, lief gezicht. Die zou je toch zo als oma adopteren. Ze is blij met een zeepje dat ze van een monnik heeft gekregen. Wat de monniken teveel hebben geven ze direct weer weg. Voldaan rijden we weer terug naar het hotel. Dit was het vroege opstaan dubbel en dwars waard.

Markt in Luang Prabang
Na de Morning Alms gaan we op weg naar de markt. Het is een mooie, kleinschalige markt waar met name vrouwen aan weerszijden op de grond zitten. Er wordt veel groenten en fruit verhandeld maar ook vissen, krabbetjes, insecten, kikkers, levende kippen waarvan de pootjes bij elkaar zijn gebonden met plastic en nog veel meer. Alles ligt naast elkaar, de vis naast de vleermuizen, honing naast een dode uil en een dode eekhoorn met daarnaast weer een bosje groenten. Er worden poffertjes gebakken en bloemen verkocht voor de offerandes voor met name het baci ritueel.

DSC03040

Per E-bike door Luang Prabang
Per fiets verkennen we het centrum van Luang Prabang en bezoeken we de mooiste tempels en het nationale museum dat vroeger het paleis van de Koninklijke familie was. Heerlijk om hier rond te fietsen. Het dorpje is zo compact, overzichtelijk en bovendien prachtig groen. Luang Prabang is onlangs gekozen tot groenste stad van Azië en heeft een heel relaxte uitstraling. Iedereen kijkt tevreden, zowel de toeristen als de Laotianen. We fietsen door lieflijke straatjes en passeren een school waar de kinderen ‘zakdoekje leggen’ spelen. We blijven een tijdje kijken naar het enthousiaste spel van de jongens en meisjes. Ook langs de rivier is het heerlijk fietsen. Rond lunchtijd steken de monniken de bamboe brug over. Alweer een prachtig gezicht. Het is hier niet nodig om excursies te bedenken. Gewoon wat rondfietsen of wandelen en je hebt een geweldige dag.
DSC03125  DSC03091DSC03098  DSC03093

Vientiane
Aan het einde van de dag vlieg ik van Luang Prabang naar Vientiane.
Varasan, mijn gids, staat al op me te wachten. Een vriendelijke, innemende vent van 30 jaar. Hij is 10 jaar monnik geweest en heeft veel mooie, wijze gedachten.

Deze stad is een stuk groter en moderner dan Luang Prabang. De eerste verkeerslichten die ik zie in Laos. Ook de winkels zijn veel moderner met glazen puien. Het verkeer is druk en er staan veel files. Verder zie je hier ook duidelijk het marxisme en grote standbeelden van de koningen. Ondanks de verkeersdrukte rijden we in ongeveer 15 minuten naar het Ansara Hotel.

7 april 2016
Stadstour Vientiane
Om half 9 word ik opgehaald en gaan we op weg naar Wat Sisaket, de oudste oorspronkelijke tempel van de stad. De Thai hadden hier tijdens de invasie en machtsovername hun hoofdkwartier en dat is de reden dat deze tempel gespaard is gebleven. Het hoofdgebouw staat op een binnenplaats die omringd is door een kloostergang.

DSC03162

In de muren van de kloostergang bevinden zich kleine nissen met daarin duizenden boeddhabeeldjes van aardewerk en zilver. Sommigen zijn heel, anderen kapot. Ze zijn per twee opgesteld en symboliseren ‘vader’ en ‘moeder’. De Laotianen hebben erg veel respect voor hun ouders. Zonder ouders zou niemand er zijn geweest. Varasan vertelt me dat je binnen hun cultuur ook veel respect toont voor iemand die ouder is dan dat je zelf bent. Je noemt diegene dan niet zomaar bij z’n voornaam. Nadat we erachter zijn dat ik 5 jaar ouder ben noemt hij me ‘Big Sister Natasja’ :).

Onze volgende bestemming is de vlakbij gelegen Wat Phra Keo waar de Emerald boeddha gehuisvest was. In 1779 is deze door de Thai gestolen en meegenomen naar Bangkok waar hij tot op de dag van vandaag in hun eigen Wat Phra Keo staat.

Na een inspectie van Green Park is het tijd voor een bezoek aan Cope. Bijzonder indrukwekkend en aan iedereen aan te raden. Laos is het zwaarst gebombardeerde land uit de wereldgeschiedenis.
Iedere 8 minuten, 24 uur per dag en dat 9 jaar lang. Meer dan 2 miljoen ton aan bommen zijn hier gedropt. Veel van deze bommen zijn niet geëxplodeerd en liggen dus verspreid door het land. Ieder jaar vallen er nog vele slachtoffers. Boeren die aan het werk zijn op hun land en op een bom stuiten. Ook vrouwen die aan het koken zijn op een grondvuur en met name kinderen die speciaal op zoek gaan naar het metaal om het te verkopen lopen een groot gevaar. Cope heeft op 5 verschillende plekken in het land klinieken opgezet en ondersteunt deze mensen. Ze voorzien in protheses en fysiotherapie. Ook slachtoffers van polio en kinderen geboren met een klompvoet kunnen bij Cope terecht. Daarnaast vindt er educatie plaats in de lokale dorpen met betrekking tot de niet ontplofte bommen en het gevaar. Meter voor meter wordt bovendien het land uitgekamd en de bommen ontmanteld. Dit gaat langzaam. Over 40 vierkante meter doet men ongeveer 10 dagen.

Hierna gaan we naar het Patuxay monument, de Arc de Triomphe, en natuurlijk klim ik omhoog om de stad van bovenaf te zien.

DSC03168

De volgende plek die we bezoeken is de That Luang, de meest heilige plek van Laos. Een grote stoepa blinkend van goud. Als je hier niet bent geweest tijdens een bezoek aan Vientiane dan heb je de stad niet gezien volgens Varasan. Dit is ook de plek waar hij in het klooster zat.

De lunch vindt plaats in restaurant Makphet. Hier worden voormalige straatkinderen opgeleid in de keuken en bediening. Het is een fijne plek en het eten is ontzettend goed.

Hierna gaan we naar de Wat Sok Pa Luang. Deze staat bekend als de Forest Temple. Het is een mooie, vredige plek waar veel monniken en nonnen leven. De Monk High School is hier ook gevestigd. We lopen als het ware door een klein dorpje. Een aantal monniken verven een tempeltje en er wordt veel gelachen. We wandelen richting de nonnen en hebben heel spontaan een mooi gesprek met één van hen. Ze was wat aan het luieren in haar hangmat omdat het binnen te warm was. Ze deelt haar levensverhaal en wil ook veel van mij weten waaronder de vraag of ik zelf wel eens overweeg om non te worden. Dan vind je volgens haar het echte geluk (zonder afleiding van buiten). Maar dan moet ik eerst wachten tot mijn kinderen groot zijn zegt ze. We gaan samen op de foto en dan is het tijd om afscheid te nemen. DSC03225

Ik eindig deze dag met het Baci ritueel. We gaan hiervoor naar een lokaal huis dat van binnen  prachtig gedecoreerd is. De ‘old’ wise man is overleden en nu is er nieuwe wise man. Hij is er nog niet maar zal zo komen. Er zijn al 4 locals aanwezig waaronder de vrouw van de voormalige wise man.
Een Baci ceremonie wordt om verschillende redenen uitgevoerd; bij bruiloften, bij geboortes, om een nieuw huis of nieuwe auto te zegenen en ook om bezoekers welkom te heten of een goede reis te wensen. Alles is al voorbereid. Rondom een prachtig bouwsel van bananenbladeren, bloemen en fruit waar lange katoenen draden aan hangen liggen een aantal kussentjes om op te zitten.
De Laotianen geloven dat elk mens 32 geesten heeft die ieder bescherming bieden aan een specifiek orgaan en de persoon zowel geestelijk als lichamelijk in evenwicht houden. Helaas dwalen deze geesten soms af. De baci ceremonie wordt uitgevoerd om de geesten terug te halen en opnieuw te binden aan hun eigenaar.
Zodra de wise man is gearriveerd gaat de ceremonie beginnen. Alle aanwezigen krijgen een sjaal om die zijwaarts over de linkerschouder wordt gedrapeerd. De wise man reciteert een lange Boeddhistische mantra, waarmee hij mijn verdwaalde geesten oproept om terug te keren. Wanneer de mantra uitgesproken is worden er bloemblaadjes over me heen gegooid. Hierna moeten we de katoenen draden vastpakken met één hand, de wise man met twee handen en wordt er verder gebeden. Hierna begint het laatste deel van de ceremonie. Het om de pols binden van de katoenen touwtjes. Alle aanwezigen in het huis pakken een strengetje en komen één voor één naar me toe om de touwtjes om te binden. Intussen gebeden prevelend als ‘have a long, healthy life’, ‘have a safe trip’, ‘enjoy your trip’, ‘I wish your kids will be very happy and healthy’, ‘I wish you will be rich and hit the jackpot soon’ haha. Na afloop eten we wat met z’n allen en komt er een einde aan de ceremonie.

DSC03241

8 april 2016
Terug naar huis
Om 05.30 uur wordt ik opgehaald voor de transfer naar de luchthaven van Vientiane. Onderweg zie ik de monniken door de straten gaan. Waar ik in Luang Prabang met name oude vrouwtjes zag doneren zitten hier ook veel jonge mensen op kleedjes langs de kant bij kaarslicht. Heel speciaal om te zien.

De vlucht naar Bangkok verloopt verder spoedig. In Bangkok stap ik over op mijn vlucht naar Amsterdam waar ik ca. 11,5 uur later aankom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s