Cleopatra Mountain Farmhouse en de Drakensbergen

Blog geschreven door: Niels Doeleman
Winnaar van de Zuid-Afrika Game

Niels en Margo maakten een prachtige reis door Zuid-Afrika. Ze begonnen in Kaapstad, en reisden door naar het wijngebied. Daarna was het tijd voor de Drakensbergen….

Na een vlucht van twee uur komen we in Durban aan. Als we uitstappen slaat de tropische hitte op ons neer. Het is druilerig en we lopen snel naar de autoverhuur. Na wat formaliteiten gaan we op weg. Spannend. We moeten links rijden en dat deden we 15 jaar geleden voor het laatst op onze huwelijksreis in MaleisiëGelukkig zitten we voor we het weten al op National Highway 3 en kunnen zo’n 300 km rechtdoor. Links rijden is even anders maar het went snel. Alleen blijft de richtingaanwijzer aan de rechterkant steeds weer een verrassing… Om een uur of 13:00 krijgen we zin om iets te eten en we slaan af richting Pietermaritzburg. Bij een klein Indisch tentje in een drukke buitenwijk eten we een ‘Bunny Chow’, een uitgehold half witbrood gevuld met een Indische Curry. Een typisch gerecht uit deze streek die je een keer gegeten moet hebben als je hier dan toch bent.

We vervolgen onze weg en als we eindelijk de snelweg verlaten richting de Drakensbergen worden de wegen steeds slechter. Enorme gaten in de weg die we al slingerend moeten ontwijken. Rustig rijden dus, want er lopen ook regelmatig mensen langs de kant van de weg en er scheuren tegenliggers vanaf de andere kant voorbij die het rode stof doen opwaaien. Na een klein uurtje rijden we het hek van Cleopatra Mountain Farmhouse binnen. Hier worden we warm welkom geheten met een warme chocolademelk en een handdoekje om onze handen te reinigen. Het is hier fris en ook hier regent het. Precies zoals je kan verwachten in deze afgelegen bergen in de herfst. Het heeft wel iets mysterieus. We worden naar onze kamers gebracht en onze tassen worden gedragen. De kamers zijn allemaal anders ingericht maar hebben allemaal een oud Engels koloniale sfeer. Dikke kussens op het bed en een behaaglijk haardvuurtje, heerlijk.
CMF

We worden uitgenodigd om tussen 18:00 uur en 19.30 uur een aperitief te komen drinken en om 19.30 uur te luisteren naar de toelichting op het diner en een stukje geschiedenis over de oorsprong van Cleopatra Mountain Farmhouse. Het wordt hier gerund door Richard Poynton. Een chefkok die de wereld over heeft gereisd om van de beste sterrenkoks te leren hoe het vak moet worden uitgevoerd. Voor we gaan eten zitten we op de veranda bij het meertje met een prachtig uitzicht over de bergen en een aanzwellend lawaai van de kikkers en krekels.

Het vijf gangen diner smaakt heerlijk al moeten we soms wat grinniken over de keuze in achtergrondmuziek. Na een heerlijke nacht gaan we de bergen in met een locale ‘San’ (Khoikhoi ofwel bosjesman) gids. Hij leidt ons over smalle paadjes langs beken en onder watervallen steeds verder omhoog in een schitterende natuur. We zien prachtige vogels, elanden en bavianen die we ook overal om ons heen waarschuwingskreten horen roepen. Uiteindelijk komen we bij een diepe overhang waaronder we indrukwekkende pre-historische schilderingen zien. Ik realiseer me dat dit de eerste menselijke uitingen zijn die gevonden zijn en wordt er stil van. Ook door de uitleg van onze gids over de voorstelling en over de heiligheid van de plek voor zijn volk. Hij is trots op zijn afkomst en geschiedenis en samen lachen we over het feit dat we gemeenschappelijke voorouders hebben.
CMF 2

Terug in de Farmhouse hebben we een paar uur om op te warmen en te rusten voor er een nieuw culinair hoogstandje staat te wachten. Voor het eten zitten we voor een groot vuur te genieten van een goede Kaapse wijn.
De volgende dag verlaten we Cleopatra alweer voor een lange rit naar Johannesburg. Voor we vertrekken besluiten we nog een korte wandeling te maken over het hoge plateau op Cleopatra Mountain om te genieten van het uitzicht op de verder gelegen Hoge-Drakensbergen met toppen als Makoaneng en Champagne Castle. We hebben pech want de hoogste toppen van Drakensbergen blijven voor ons verborgen achter de bewolking.
CMF3

De rit die middag gaat voorspoedig en na een uur of vijf komen we op onze bestemming aan in Sandton, een wijk in Johannesburg. Athol Place heet ons hotel.
Daarover in de volgende blog meer!

Bekijk ook ‘Babylonstoren en de Kaapse Wijnlanden

Niels & Margo hebben een reis naar Zuid-Afrika gewonnen met Talisman travel design naar aanleiding van het spelen van de Zuid-Afrika Game. Zij reizen nu 11 dagen door Zuid-Afrika met reisjournalist – en fotograaf Jurriaan Teulings.

sat

2 thoughts on “Cleopatra Mountain Farmhouse en de Drakensbergen

  1. Heel leuk om deze blog van Niels te lezen. Met de foto’s erbij en het opzoeken van extra info waar Niels en Margo verbleven, krijgen wij opnieuw zin weer eens naar Zuid Afrika te gaan..Het blijft de moeite waard. Prachtig land en weet zeker dat Niels en Margo bijzonder genoten hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s