Woestijn & Wildleven in Namibië

Reiziger: Lotte van Rooij
Bestemmingsspecialist bij Talisman travel design

Op 20 maart ben ik vertrokken op inspectiereis naar Namibië. Het is voor mij alweer een tijd geleden dat ik in dit prachtige land ben geweest, dus de hoogste tijd om mijn geheugen weer even op te frissen! Ik bezoek ook een gebied van Namibië waar ik zelf nog nooit ben geweest.
Hieronder vind je de route die ik af zal leggen. Als het lukt stuur ik tussendoor nog wat updates, maar de internetverbinding is op de afgelegen plekken in Namibië nog niet optimaal. Tot snel!
– Lotte 

20 & 21 maart
Op 20 maart kom ik aan in het Serra Cafema Camp gelegen in Kaokoland, in het uiterste noord-westen van Namibië. Ik verblijf hier twee nachten.
Het Serra Cafema Camp is ongetwijfeld één van de meest afgelegen kampen in zuidelijk Afrika en ligt aan de oevers van de Kunene rivier in Hartmann’s Valley. Het is een intiem en rustig kamp dat geïnspireerd is op het gebied waar de Himba mensen leefden, en ligt verscholen tussen schaduwrijke albida bomen.

SerraCafema_2012-01-068

Activiteiten in dit gebied zijn wandelen in afgelegen valleien, vissen in kronkelende bergstromen, quadbiken door de zandduinen, in een hangmat genieten van het geweldige uitzicht, met Himba’s uit de omgeving elkaars eigenaardigheden bespreken en natuurlijk op pad gaan om dieren te spotten. Springbokken en struisvogels zijn uitstekend aangepast aan de droogte in het gebied, krokodillen zwemmen in de Kunene River, gemsbokken zijn continu op zoek naar sappig gras en luipaarden leggen grote afstanden af om de prooi te besluipen.

Serra_Cafema_2014-08-46

Enkele vogelsoorten komen nergens anders voor dan in dit gebied: grey kestrel, cinderella waxbill en rufous bellied palmthrush. Prachtig om te zien zijn verder de palmnut vultures en de vijf ijsvogelsoorten die in de directe omgeving van het kamp voorkomen.

Het kamp is magnifiek gelegen aan de rivier en het uitzicht is overal waanzinnig. De stroomversnellingen die net onder het kamp lopen wiegen je naar dromenland na een dag vol ontdekkingen in de woestijn.

Serra_Cafema_2014-08-141

22 & 23 maart
Op 22 maart verlaat ik het Serra Cafema Camp en wordt ik per air transfer naar het Desert Rhino Camp gebracht. Dit kamp ligt in Damaraland, te midden van glooiende, rotsachtige heuvels in de Palmwag Concession. De vergezichten zijn majestueus en je ziet er verrassend veel wilde dieren voor zo’n ruig landschap. De zeldzame zwarte neushoorns en woestijnolifanten, de bergzebra’s, de gemsbokken en springbokken, ze zijn hier nooit weggeweest.

_MG_1434  Desert_Rhino_Camp_2014-08-80

Hier zie je roofvogels als lanner falcon, lappetfaced vulture en blackbreasted snake eagle. Ook ongebruikelijke soorten als rüppell’s korhaan, dusky sunbird en namaqua sandgrouse worden geregeld waargenomen.

Desert Rhino Camp heeft zijn naam niet voor niets gekregen. Zeer uniek is de mogelijkheid om hier te voet (of per auto) neushoorns te ‘tracken’. En niet zomaar neushoorns, maar de zeldzame zwarte neushoorns. Save the Rhino Trust is de organisatie die deze dieren heeft weten te redden van een zekere ondergang. Zij gebruiken de zwarte neushoorn als symbool voor het beschermen van een unieke habitat, voor het overbrengen van de voordelen van natuurbehoud aan de lokale bevolkingsgroepen en voor het overleven van vele andere zeldzame diersoorten in dit deel van Namibië.

Desert_Rhino_Camp_2014-08-100

Desert Rhino Camp is een mobiel tented camp dat elke anderhalf jaar wordt verplaatst. De acht tenten zijn van canvas, ver uit elkaar geplaatst en beschikken over een ‘en suite’ badkamer. Een perfecte plek voor de echte natuurliefhebber.

Rhino_Camp_MM_2011_04

24 & 25 maart
Op 24 maart vertrek ik naar Damaraland Camp. Dit kamp is gelegen in het Torra Conservancy en heeft een sensationeel uitzicht op de omliggende woestijn vlaktes, oude valleien en verre pieken van de Brandberg Mountains.

_K3H5586

Het Damaraland Camp wordt gerund door de Torra gemeenschap. Zij zijn dolenthousiast over hun eigen leefomgeving en vertellen hier graag over. Overdag ga ik op pad met een ervaren gids tijdens een ‘nature drive’ en/ of wandeling.

Damaraland staat bekend als het leefgebied van de woestijnolifant, maar daarnaast heb ik rondom Damaraland Camp ook de kans om verschillende soorten antilopen, zwarte neushoorns en unieke plantsoorten te zien.

Damaraland_3-11_097

Voor geïnteresseerde in de neushoorn, zoals ikzelf, is een volle dag ‘rhino tracking’ een aanrader. Je gaat op pad met een gids in de omgeving om de neushoorns van dichtbij te kunnen zien..

Het Damaraland Camp bestaat uit tien adobe-stijl units (voor maximaal 22 gasten), allen met een en-suite badkamer en een ruime, schaduwrijke veranda waar je alleen maar hoeft te zitten en te genieten van het fantastische uitzicht.

Damaraland_3-11_130  GrtNamJrny-12_DamaralandCamp

26 maart
Vandaag verlaat ik Damaraland en bezoek ik een nieuwe lodge in Kalkrand. Deze lodge bevindt zich in de Kalahari Woestijn, hopelijk zie ik hier ook de beroemde stokstaartjes!

dsc_5518

Tijdens mijn game drive hier mag ik genieten van 10.000 hectare pure Kalahari Woestijn en de spectaculaire dieren en vegetatie die hier leven.

27 maart
Helaas, vandaag verlaat ik de Kalahari en vlieg ik weer terug naar Amsterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s