Ronda in Japan – Update 2

Blog geschreven door: Ronda Espinosa
Bestemmingsspecialist bij Talisman travel design

18 februari
Vanochtend ben ik vroeg opgestaan zodat ik nog voor het ontbijt gebruik kon maken van de onsen. Ik trok mijn yukata aan, mijn sokken, nog even naar de wc en op naar de onsen. Je hoeft verder niets mee te nemen, in de kleedkamer en het badgedeelte staat alles wat je nodig hebt: gezichtsreiniger, douchegel, shampoo, conditioner en handdoeken, dagcrème, wattenstaafjes en een haarborstel. Het was nog heel stil in de Ryokan. In de hal kwam ik iemand van het hotel tegen in een mooie kimono. Ze begroette mij vriendelijk maar keek me wat vreemd aan. Oh jee dacht ik, iets is niet goed….. Yukata links over rechts – okee, de juiste badkamer met rode gordijnen ingegaan – okee, wat dan? Ik keek naar beneden en zag het opeens….. Ik had mijn toiletslippers nog aan…

Na mijn bad ben ik met de gids op pad gegaan. In Takayama hebben we een foodtour gedaan welke bijzonder leuk was! De gids is erg enthousiast en kent veel mensen in Takayama. De winkeliers zien hem graag komen. Takayama is een leuk stadje bekend om de goede hida-beef. Je kunt hier zelfs hida-beef sushi eten. We gaan eerst naar de tofu winkel. Zelf ben ik niet erg gek op tofu, het heeft weinig smaak vind ik. In de winkel zien we verschillende soorten en het heeft niet de typische rechthoekige vorm zoals ik het ken. De gids legt uit hoe het wordt gemaakt en waar de verschillende smaken vandaan komen. We mogen verschillende stukjes proeven en deze tofu heeft wel degelijk smaak!
Op naar het oudste gedeelte van de stad, een smal straatjes met aan weerszijde winkeltjes van donkerbruin hout. Echt typisch Japans wat ik uit films herken. Hier zijn ook de sake brouwerijen gevestigd. Het hele proces wordt uitgelegd en we krijgen een proeverij.

IMG-20160218-WA0004
Sake Proeverij

De volgende stop is de ochtendmarkt, deze wordt gehouden van 6 uur tot 12 uur. Hier vind je kleine marktkraampjes langs het water met allerlei streekproducten. Nu zijn er veel ingemaakte augurken en andere groenten. Het is winter dus weinig nieuwe oogst. Ook is er een bijenkraam, hier verkopen ze erg lekkere honing, en zijn er andere eettentjes met eierpudding en een soort balletjes op een stokje. De markt is erg levendig en wordt vooral bezocht door de lokale bevolking. Tijd voor een koffiestop, een heel klein zaakje, wat we zelf nooit gevonden hadden, we drinken hier erg lekkere koffie en eten een huisgemaakte snack. IMG-20160218-WA0005

Vervolgens naar de Japanse snoepjeswinkel. Japans snoep is niet mierzoet, het is subtiel en wordt met veel zorg en precisie gemaakt. Sommige zijn te mooi om te laten liggen. Ook gaan we langs de miso winkel, miso is een soort pasta wat gebruikt wordt als smaak versterker. Er zijn veel verschillende soorten en de gids heeft er veel over te vertellen. Als laatste bezoeken we een Japanse supermarkt. Erg leuk om al die producten te zien. De gids geeft ons nog een laatste tip voor de lekkerste huisgemaakte noedels, ook weer zo’n zaakje waarvan je aan de buitenkant niet zou zien dat het er zat.

19 februari
Vandaag heb ik deel kunnen nemen aan een Japanse theeceremonie in Kyoto. Een erg leuke ervaring!

Aan het einde van de middag ben ik sushi gaan eten in een heel klein restaurantje, op aanraden van het hotel. De receptioniste had me een kaart meegegeven en het leek heel simpel, maar toch ben ik verdwaald in Kyoto. Ik heb de naam van het restaurant laten lezen aan een aardige Japanse mevrouw die ik op straat tegen kwam. Eerst moest ze een tijdje nadenken, nog eens denken, om zich heen kijken, nog eens kijken. Ze vroeg wel iets aan mij maar Japans heb ik mij in deze korte tijd nog niet eigen gemaakt. Uiteindelijk gaat ze graven in haar handtas en tovert er een mini iPad uit. Ze begint heel druk te tikken en scrollen en na een tijdje loopt ze heel kordaat een kant op. Ze heeft me helemaal tot aan de voordeur van het restaurant gebracht. Het was toch gauw 10-15 minuten lopen. Japanse vriendelijkheid is echt top!

20 februari
Vandaag was een uitdaging, maar wel erg leuk. Het gebeurd veel dat we tijdens een reis voor Talisman door onze partner begeleidt worden zodat we ook een hoop kunnen bespreken. Net als voor onze klanten wordt vervoer geregeld per auto en chauffeur en gaan we van hotel naar hotel en doen meestal een verkorte versie van de tours die we verkopen. Vandaag niet, er is een fietstour geboekt in Kyoto en de ontmoetingsplaats is bij de fietsorganisatie. In de middag bezoek ik zelf een aantal hotels en het vervoer regel ik ook zelf. Nu kan ik uiteraard een taxi nemen maar ik vind het altijd leuk om net als de lokale mensen te reizen. Plus, hier vind ik het nog leuker om te kijken of het lukt vanwege het vreemde schrift. Alles staat in Japanse tekens. Namen worden ook wel in het Engels genoemd maar niet erg opvallend. De jongen bij de receptie van hotel The Screen had me uitgelegd waar het metrostation is, 10 minuten lopen. Ik had nog wat geld op mijn vervoerspas staan uit Tokyo. Deze doet het hier ook, dat is handig, dus ik kan zo door de poortjes. Uiteraard wel de metro de goede kant op nemen. Voor de zekerheid even vragen aan degene die naast mij staat. In de metro worden de haltes heel duidelijk in het Engels omgeroepen. Dat kan niet fout gaan. Uitgestapt bij Kyoto station en op de kaart lijkt het maar 5 minuten lopen. Net als gisteren kom ik erachter dat Japanse stadskaarten niet heel nauwkeurig zijn. Ik heb een half uur de tijd om het te vinden dus dat moet lukken. In de buurt waar ik zijn moet heb ik weer rondgevraagd en de Japanse naam en Japanse straatnaam laten zien. Ze doen allemaal hun uiterste best mij in de goede richting te sturen maar ik kom er niet. Heel frustrerend als je weet dat het heel dichtbij is. Uiteindelijk ben ik een hotel binnengelopen en heb ik het aan de conciërge gevraagd. Hij heeft een briefje getekend en jawel, ik ben er gekomen.

IMG-20160220-WA0000
Het briefje met de routebeschrijving van de conciërge… Het is eigenlijk puur toeval dat ik mijn eindbestemming gevonden heb.

De fietstour was erg leuk, je gaat door een groot gedeelte van Kyoto heen. Er wordt links gereden wat wel erg wennen is. Het is automatisme om aan de rechterkant te fietsen, maar als je de gids blijft volgen is er niets aan de hand. Ze neemt ook wisselend de straat en de stoep. Dit doen alle fietsers in Kyoto, dus wees gewaarschuwd wanneer je op de stoep loopt. We rijden langs tempels, bezoeken de wijk Gion, bekend vanwege de geisha, we gaan door parken en fietsen langs de oevers van de rivier. De kersenbomen zien we overal, wanneer ze in bloei zullen staan, is het vast een fantastisch gezicht. De tocht duurt 3 uur, erg leuk om op deze manier Kyoto te ontdekken.

De fietsgids vraagt waar ik heen moet, ik heb een afspraak in Hotel Suiran buiten Kyoto en ik had bedacht daar met de trein heen te gaan. Ze biedt aan met me mee te gaan naar het station. Ze laat me zien hoe het ticket apparaat werkt en vertelt me welk perron ik moet hebben. Heb ik even geluk. Het is een rit van ruim 20 minuten. Het kaartje kost  240 Yen dat is 1,70 euro. Een taxi zal er door het verkeer langer over doen en kost 35 euro. Stations zijn altijd lastig wanneer er meerdere uitgangen zijn, want welke moet je nemen en wat is noord en zuid? Gelukkig is het hotel niet moeilijk te vinden en ik ben nog op tijd ook. Japanners zijn erg correcte mensen en zullen ten alle tijden voorkomen dat ze te laat zijn. Meestal zijn ze zelfs 10 minuten te vroeg. Terug ga ik dezelfde weg. Ik kom nog langs een mooie tempel en het bamboe bos. Nu ik weet hoe ik een kaartje moet kopen is het gemakkelijker. Het is gelukkig een klein station dus het goede platform is snel gevonden. Eenmaal aangekomen in Kyoto station krioelt het van de mensen en zijn er een tig aantal uitgangen. Eigenlijk wilde ik de bus nemen naar mijn volgende afspraak bij Ritz Carlton, maar ik ben aan de late kant dus ditmaal wel een taxi. Het is niet ver, slechts 10 minuten rijden. De Ritz Carlton is een prachtig hotel, nog niet zo heel lang open. Van Ritz Carlton loop ik terug naar The Screen om mijn bagage op te halen. Ik kom door een hele leuke straat waar voornamelijk Japanse mensen winkelen. Leuke bakker, barretjes, textiel winkeltje, snoepwinkeltje, erg leuk.

Later die dag kom ik aan in Ryokan Yoshi Ima. Een klein traditioneel Japans hotel. Het heeft een mooie tuin en mijn Japanse kamer kijkt hier op uit. Het kaiseki diner wordt op je kamer geserveerd. IMG-20160220-WA0001

Mijn laatste nacht in Japan mag ik weer doorbrengen op een futon. Morgen neem ik het vliegtuig vanaf Osaka naar huis.IMG-20160218-WA0003

Bekijk hier update 1 >

One thought on “Ronda in Japan – Update 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s