De favoriete plekken van Quinten in Brazilië

Blog geschreven door: Quinten Jiskoot
Bestemmingsspecialist bij Talisman travel design

De favoriete stad van Quinten
Rio de Janeiro vind ik geweldig. Ik zal hieronder beschrijven waarom ik zo enthousiast ben over deze stad.
Rio is een levendige en vrolijke stad en staat bekend om z’n vriendelijke en gastvrije bevolking. Op de kleurrijke groenten- en fruitmarkt zul je er snel van doordrongen raken dat die reputatie terecht is. De markt wordt iedere dag verplaatst en heeft dus geen vaste stek. Een bezoek aan de markt is een goede manier om de vele soorten tropische vruchten te zien en te proeven. De marktkooplui maken graag een praatje en vinden het leuk om je op enthousiaste wijze iets te vertellen over de uitgestalde waar.Market, OrangesNa het bezoek aan de markt raad ik je aan één van de populairste attracties van Rio de Janeiro te bezoeken: de Suikerbroodberg. Vanaf de wijk Urca word je via een kabelbaan omhoog gebracht, eerst naar de 215m hoge Morro da Urca en daarna naar de bijna 400 meter hoge top van het in zee uitstekende ‘suikerbrood’, oftewel Pão de Açucar. Hier vandaan heb je een adembenemend uitzicht over de stad!City, Nature  Rio de Janeiro

Het historische centrum van Rio staat bekend om de vele monumenten, musea en koloniale gebouwen. Een wandeling door het oude deel van de stad is dan ook een onmisbaar onderdeel van een bezoek aan Rio de Janeiro: hier werd de stad gesticht en kwam de metropool tot grote bloei. Met de gids dwaal je wat door de nauwe straatjes; soms passeer je een kolossale barokkerk, soms een schitterend Art Nouveau pand. Vanuit de haven werd vroeger het goud naar Portugal verscheept. Veel cafés en restaurants ademen nog de sfeer van het 19e eeuwse fin de siècle. De wijk Santa Teresa wordt ook wel ‘het Montmartre van Rio’ genoemd. Het ligt hoog in de heuvels, maar dat is niet de enige reden dat deze vergelijking met de beroemde Parijse wijk vaak wordt gemaakt: er wonen hier namelijk veel kunstenaars en bohémiens, net als een eeuw geleden tussen de Moulin Rouge en de Sacré Coeur. Mooie paleisjes en herenhuizen in allerlei neo-stijlen sieren de straten en pleinen van dit stadsdeel. Santa Teresa herbergt veel galerieën en heeft ook in gastronomisch opzicht veel te bieden. In de ruïnes van een 19e eeuws pand is nu een cultureel centrum gevestigd, vanaf het aanpalende terras heb je een prachtig uitzicht over de hele stad. People, Street, Streetcar  Building, Street

Tenslotte kun je een bezoek brengen aan Corcovado, de bekroning van deze tour vol hoogtepunten. Op een hoogte van 710 meter torent het beeld van Christus de Verlosser glorieus boven de stad uit; het is een van ’s werelds bekendste en meest bezochte monumenten. Het is dan ook niet gek dat dit mooie voorbeeld van Art Nouveau onlangs is benoemd tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Vanaf de top is er een adembenemend uitzicht op Copacabana, Ipanema, Leblon, de Botanische Tuinen en zelfs Niteroi. De ongelofelijke plattegrond van de stad lijkt hier voor je te worden uitgevouwen.City,OverviewAchter je begint meteen het regenwoud: alsof de stad en de natuur elkaar met respect bejegenen, zó dicht liggen de favela’s en de dichte tropische begroeiing bij elkaar! Geen wonder dus dat de Brazilianen zeggen dat God 7 dagen nodig had om de wereld te scheppen, waarvan hij er 5 besteedde aan het creëren van Rio – ‘A Cidade Maravilhosa’, de schitterende stad.

De favoriete excursie van Quinten
Bahian Cuisine.
Men leert een stad misschien wel het beste kennen door een kijkje te nemen op een lokale markt. In Salvador, dat aan drie zijden door water omspoeld wordt (in het westen door de Allerheiligenbaai en in het zuiden en oosten door de Atlantische Oceaan), is de vismarkt het interessantst. Yemanjá is voor veel Bahianen nog steeds de godin van de zee en de beschermgodin van de vissers. Ook de onlangs geheel opgeknapte vismarkt, de Agua dos Meninos, staat geheel in het teken van deze schutspatrones. Het is de aangewezen plek om een culinaire tour te beginnen, want de belangrijkste gerechten in Salvador zijn visgerechten. Tijdens een wandeling over de markt krijg je een goede indruk van de rijkdom aan vissoorten en ook van de wijze waarop deze in maaltijden worden verwerkt. Op een steenworp afstand van Agua dos Meninos ligt de grote openlucht markt van São Joaquim; hier worden de groenten en het fruit uit de Recôncavo verkocht, het achterland van Salvador en tevens het oudste landbouwgebied uit de koloniale tijd.
Market  Bahian Cuisine
In de Recôncavo ontdekten de Portugezen al snel wat er wel niet allemaal op deze vruchtbare bodem verbouwd kon worden; de bewoners van het onafhankelijke Brazilië maakten dankbaar gebruik van deze kennis en het resultaat van de inspanningen van eeuwen her is nog dagelijks op de markt van São Joaquim te zien. Met een gids dwaal je rond over de markt, dat wil zeggen door het labyrint van 800 kraampjes waar een myriade van exotische vruchten wordt uitgestald, iedere dag weer, naast bekende en minder bekende groenten, medicinale kruiden, kookgerei, manden en allerhande wondermiddelen (al dan niet gefabriceerd onder de hoede van Yemanjá). Uiteraard is een culinaire tour niet compleet zonder dat je de lunch gebruikt in een lokaal restaurant. Wanneer je mee wilt helpen aan de bereiding van jouw eigen gerecht dan zal de gids je vergezellen naar de keuken. Zo krijg je interessante dingen te horen over de Bahiaanse keuken en krijg je inzicht in de wijze waarop de gerechten tot stand komen!

Top 3 accommodaties van Quinten

LobbyOp nummer 1 staat Hotel Santa Teresa in Rio de Janeiro. Dit hotel is gelegen in de buurt van de voormalige laatste tramlijn van de historische stad, in de bekende wijk Santa Teresa, en kijkt uit over de Guanabara baai. Het hotel ligt op slechts 150 meter van het centrale plein van Santa Teresa, waar je de meest traditionele bars en restaurants zult ontdekken. Van
origine een landhuis dat bij een koffieplantage hoorde en nu één van Brazilië’s mooiste hotels waarbij het interieur en architectuur nog altijd doen denken aan de gouden tijden van koffie en cacao.

Hier kun je je op elk moment van de dag heerlijk terugtrekken aan de drukte van de stad en lekker tot jezelf komen.

Op nummer 2 staat Villa Bahia in SalvadorTerraceDit authentieke, koloniale hotel vind je in het hart van de historische wijk Pelourinho direct aan het bruisende plein. Het hotel is kleinschalig opgezet en beschikt slechts over 17 prachtig ingerichte, ruime kamers. Er is een spa en zelfs een klein zwembad op het binnenplaatsje! Het interieur van het hotel herinnert de bezoeker aan de geschiedenis van de Portugese ontdekkingsreizigers. Elke kamer heeft een koloniale bestemming als thema (zoals Goa, Timor of Angola). Villa Bahia is een perfecte keuze als je de echte sfeer van Salvador wilt proeven en beleven!

Op nummer 3 staat Pousada Literária in ParatyPool  Paraty is niet alleen een prachtig in koloniale stijl gebouwd stadje, maar begint zich ook meer en meer te ontwikkelen tot een cultureel en artistiek ontmoetingspunt waar kunstenaars, film-, literatuur- en muziekliefhebbers samenkomen. Tegen deze achtergrond moet je de opening, in 2012, van de Pousada Literária zien, een uiterst sfeervol, in een 18e eeuws koloniaal pand gevestigd hotel, volledig gerenoveerd door het gerenommeerde architectenbureau Jacobsen. De pousada heeft een uniek concept dat bovendien beantwoord aan een grote behoefte. Alles ademt hier cultuur, historie, goede smaak. In de gangen, de gemeenschappelijke ruimtes en op de kamers hoort u telkens de echo, of de nostalgische weerklank, van een beroemd boek, een haast vergeten filmklassieker of een belangrijk muziekstuk. Vroeger was dit hotel in bezit van de in Brazilië zeer bekende actrice Maria Della Costa. Ze had haar eigen theater in São Paulo en speelde in stukken van Sartre, Brecht, Tennessee Williams… Het spelen in haar theater werd later voor veel acteurs de opmaat naar een succesvolle toneel- en filmcarrière. De accenten die Maria Della Costa in het gebouw heeft aangebracht hebben de huidige eigenaars intact gelaten.

 Bekijk hier de favorieten plekken van Annelies in Brazilië >

One thought on “De favoriete plekken van Quinten in Brazilië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s