Fly me over Botswana

Blog geschreven door: Talisman travel design

Met een klein toestel vliegen we naar het waterrijke paradijs de Okavango Delta. Omdat we op niet al te grote hoogte vliegen, spotten we onderweg al kuddes buffels en olifanten die zich een weg banen door de moeraslanden onder ons. De uitzichten zijn adembenemend mooi en eigenlijk is deze vlucht al een attractie op zichzelf. En dit is nog maar het begin van de reis!

cessna  Cessna view 2

Ik had gekozen om juist in november naar Botswana te reizen omdat ik mijn vriend graag het weelderige, groene seizoen wilde laten zien. Echter, de langverwachte regens waar het landschap en de dieren zo naar snakken bleven uit. In plaats van een felgroen landschap en dramatische onweersbuien in de namiddag bleef het op een paar verdwaalde druppels na kurkdroog. Landschappelijk gezien reis ik altijd graag in het regenseizoen, maar wat betreft het spotten van dieren waren de droge omstandigheden ideaal. We hebben dan ook op alle locaties veel wild mogen zien. En, eerlijk is eerlijk, daar draait het tenslotte om tijdens een safarireis.

Nxabega Okavango Tented Camp
Na aankomst op de airstrip van Nxabega Okavango Tented Camp staat onze enthousiaste gids ons al op te wachten. Een korte rit langs majestueuze bomen en waaiende palmen brengt ons naar deze prachtige lodge die meteen heel huiselijk en gemoedelijk aandoet. Geen poespas, maar een klassiek tented camp voorzien van alle comfort. We verblijven in een luxe safaritent en genieten ’s nachts van alle bushgeluiden. Nergens slaap ik zo goed als in de Afrikaanse bush.Nxabega tent
Tijdens onze eerste game drive spotten we al vele dieren waaronder ook veel jong wild. We kunnen uren kijken naar de talrijke antiloopsoorten met hun jongen. Als kers op de (safari) taart sluiten we af met twee baby luipaarden die de moeder heeft verstopt in een holle boomstam terwijl ze zelf op jacht is. De meest dappere van de twee klimt op de boomstam en valt er onhandig weer vanaf.

baby impala  baby luipaardReedbuck running  olifanten baby

Juweeltje in de bush
De Xudum Okavango Delta Lodge is één heus juweel midden in de Okavango Delta. Het kamp is kleinschalig, luxe en prachtig gelegen aan een permanente lagune. De open keuken is centraal gelegen in het hart van de lodge. De liefhebber mag meehelpen en kinderen bakken ’s middags safari koekjes met de chef. Na een spectaculaire safari voelt het als thuiskomen als het vriendelijke personeel alweer klaarstaat met een heerlijk drankje.Xudum

Ook hier zijn de safari’s meer dan indrukwekkend. Tegen alle verwachtingen in ontmoeten we zelfs een grote groep wilde honden met jongen. Een lang gekoesterde wens van mijn vriend.
’s Nachts worden we wakker van een flinke brul. Het onmiskenbare geluid van een leeuw dat door merg en been gaat. Lang voordat we een wake-up call krijgen, om 5:00 uur, staan we al naast ons bed te springen. Want we zijn natuurlijk super nieuwsgierig waar de leeuw zich ophoudt. Na een snelle kop koffie en een smaakvolle bananenmuffin gaan we op pad. We zijn de hoek nog niet om of daar ligt een imposante leeuw met zijn prooi; een kudu met prachtige hoorns. Achter de bosjes ontdekken we vervolgens nog twee leeuwinnen met jongen. Wat een ochtend. Meteen zijn we klaarwakker.Leeuw en welpleeuwin

Na terugkomst bij de lodge mogen we meteen aanschuiven voor een uitgebreide brunch. Rustig voor ons uitstarend en nagenietend van hetgeen we gezien hebben horen we plots geritsel. Een jonge olifant staat naast ons tafeltje op z’n gemak te eten van een boom. De hele dag hebben we een glimlach van oor tot oor.

Mokoro
Een absolute must tijdens een reis naar de Okavango Delta is een tocht per mokoro, een soort kano die soepel door het water glijdt. Oorspronkelijk waren dit uitgeholde boomstammen, maar tegenwoordig worden er andere, meer duurzame materialen gebruikt. De gids staat achterin en gebruikt een grote stok om vooruit te komen.Lotte mokoro
Omdat het nog altijd extreem droog is voor de tijd van het jaar is ook het permanente water zeer schaars. Gelukkig kunnen we vanuit het elegante Xaranna Okavango Delta Camp toch nog een mokorotocht maken, hoewel we af en toe duidelijk de bodem raken. Als de regens niet snel starten zal over een week ook hier geen mokorotocht meer mogelijk zijn. Alles en iedereen snakt naar regen. Ik vind het een heerlijke afwisseling op alle game drives om zo rustig op het water te zijn. Terwijl de gids een weg zoekt door de wirwar van riviertjes en stroompjes passeren we weelderige riet- en lelievelden. Alle zintuigen worden geprikkeld waardoor ik me na afloop minstens zo ontspannen voel als na een yoga les. We spotten kikkertjes op rietstengels, kleine krokodillen en ontelbaar veel prachtige vogels.

kikker kingfisher krokodilletje

Rhinos Without Borders
Al jaren wordt de neushoorn in Zuid-Afrika ernstig bedreigd. Alleen al in het jaar 2013 maakte de illegale stroperij meer dan duizend exemplaren buit. Deze aantallen lijken alleen maar toe te nemen waardoor neushoorns in Afrika binnen vijf tot tien jaar zullen uitsterven als er niets gebeurt. Het project ‘Rhinos Without Borders’ steunen wij actief vanaf het moment van oprichting. Het doel is om geld in te zamelen om zo honderden neushoorns per helikopter te verhuizen naar een veiliger heenkomen; Botswana. Het was voor mij een onvergetelijke ervaring, en zelfs hét hoogtepunt van de reis, om tijdens een van de vele safari’s plots een groep neushoorns te zien die al een tijd geleden zijn uitgezet en het erg goed maken. Zo goed zelfs dat er eerder dit jaar een kalf is geboren. Een heus kippenvel moment inclusief brok in de keel.Rhinos Without BordersMeer informatie over het project vind je op:
http://greatplainsfoundation.com/rhinos/

Sandibe
De reis sluiten we af met een overnachting bij hét paradepaardje van &Beyond, de Sandibe Okavango Safari Lodge. Het ontwerp van de lodge is geïnspireerd op het schubbendier en is ronduit spectaculair. De kamers liggen verscholen tussen de bomen en vanuit de privé plunge pool genieten we van een prachtig vergezicht. Het interieur is licht en ruim met veel details van koper en lokale kunst.sandibe

Ook de inwendige mens wordt hier op alle fronten verwend. ’s Middags krijgen we als lunch een zelf samengestelde pizza. Ik ben erg onder de indruk van de enorme keuken en krijg een enthousiaste uitleg van de chef-kok. Voor ons is deze romantische plek de perfecte afsluiter van een onvergetelijke reis door Botswana.
proud chef Sandibe  cheers

Meer weten over de ‘Fly Me Over Botswana’ reis?
Bekijk dan hier de routesuggestie ‘Fly Me Over The Delta‘.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s