De wereld rond in 20 festivals

Vaak reis je af naar een bestemming, en kom je er pas ter plaatse achter dat er eigenlijke een enorm gaaf festival plaats vindt maar dat jij of net doorreist naar je volgende bestemming, of dat alle kaarten zijn uitverkocht. Bij Talisman kan je er eigenlijk altijd wel van uitgaan dat de specialisten volledig op de hoogte zijn, en jou dus voor vertrek al tips geven over bijzondere festivals ter plaatse.

Toch zetten we ze – misschien brengen we je op ideeën – hieronder ook nog even op een rijtje.
Ps. De lijst is eindeloos. Daarom maakten onze specialisten een selectie.

Argentinië

Tango
Buenos Aires Tango Festival

Di­a de la Tradicion
De gaucho stad San Antonio de Areco, gelegen op een uur rijden vanaf Buenos Aires, viert op 9 november Di­a de la Tradicion. Het kleine, charmante stadje komt tot leven met een full-on gaucho festival met paarden parades, muziek en natuurlijk veel en veel vlees.
Datum: november 2015

Buenos Aires Tango Festival
Dit is een van de meest kenmerkende festivals ter wereld. Het Tango Festival in Buenos Aires vindt negen dagen lang plaats in de Tango hoofdstad van de wereld. Concerten, tentoonstellingen, publieke danswedstrijden, lessen en meer algemene festiviteiten kan je zoal verwachten tijdens dit festival.
Het festival vindt ieder jaar in augustus plaats.
Datum: Augustus 2015

Bhutan

Vrouwenhof Masks At Festival
Festival outfit in Bhutan

Thimpu Tshechu
De Thimphu Tshechu is een van de grootste festivals in Bhutan. Duizenden mensen trekken massaal naar de hoofdstad in hun mooiste kleding. Dit driedaagse festival is een welkome uitstel van werk. Tijdens het festival verzamelen mensen zich in de binnenplaats van het Tashicho dzong (fort ), er wordt een podium neergezet waar dansen, vaak met een masker met een religieuze betekenis, worden uitgevoerd.
Datum: 23 t/m 25 september2015

Paro Tshechu
Het meest populaire lentefeest, monniken en leken kleden zich in levendige kostuums. Het dragen van maskers vertegenwoordigt de vreedzame goden van de legendes en geschiedenis van het boeddhisme in Bhutan. Het hoogtepunt van het festival is het bekijken van de vier verdiepingen tellende, 350 jaar oude Thangkha, en het vieren van de daden van Guru Rinpoche.
Datum: 31 maart t/m 4 april 2015

Jambay Lhakhang Drup
Traditionele en gemaskerde dansen worden uitgevoerd om Guru Rinpoche te eren en om de oprichting van het Jambay Lhakhang klooster te vieren. De vuur ceremonie, Mewang, wordt beschouwd als het hoogtepunt. Een andere opmerkelijke gebeurtenis is de Tercham (Dans van Treasure), waar gemaskerde dansers naakt dansen in het midden van de nacht. Zij geloven dat deze dans onvruchtbare vrouwen zal zegenen, zodat zij kinderen kunnen krijgen.
Datum: 27 t/m 30 oktober 2015

Haa Summer Festival
Het Zomerfestival wordt gehouden op een prachtige locatie in de woestijn met uitzicht op het Himalaya landschap. Het geeft de bezoekers een diepgaand beeld van het leven en de cultuur van de nomadische herders die in de Haa vallei wonen. Het is een vrolijke en levendige viering van traditionele Bhutanese cultuur, sport en religie. Toeristen kunnen deelnemen aan een aantal van de lokale sporten (zoals yak paardrijden), probeer dan de lokale keuken, of dansen op hun oude volksliedjes.
Datum: 5 en 6 juli 2015

Brazilie

Bumba Meu Boi Fetsival
Bumba Meu Boi Festival

Bumba Meu Boi
Een van de meest populaire festivals in dit exotische land is de Bumba Meu Boi, Dit wordt beschouwd als de rijkste representatie van Braziliaanse folklore. Dit is een driedaags feest gevierd met kracht en vrolijkheid in Brazilie. Bumba Meu Boi is een prachtige muzikale, theatrale, en een religieuze uiting van het Braziliaanse volk. Eigenlijk is het een parade van mensen, dieren en andere wezens uit de Braziliaanse Mythologie en prachtig vertegenwoordigd in komische dansvorm.Datum: 30 juni in Salvador da Bahia.
Datum: 26 t/m 29 juni 2015

Canada

Calgary Stampede - CAnada
Calgary Stampede

Calgary Stampede
De grootste rodeo outdoor show ter wereld wordt elk jaar gehouden in Calgary. Tijdens het festival toont Calgary haar Wilde Westen Cowboy-image. Er worden rodeo wedstrijden, shows, concerten, chuckwagon-races en tentoonstellingen gehouden.
Datum: 3 t/m 12 juli 2015

Chili

????????????????????????
Traditioneel geklede Chileense Huasos

Isla de Chiloe
Het is in januari en februari iedere dag wel ergens feest, steeds in een ander dorpje, soms duurt het een dag, soms een week. Heel traditioneel. De beroemde mythen en sagen van deze eilanden archipel inspireren tot vrolijke verkleedpartijen, paardenrennen, en het bereiden van lokale gerechten als de curanto: een caloriebom van schaaldieren, vis, kip, worst en aardappels.
Datum: Januari t/m feburari 2016

Tapati Rapa Nui Paaseiland
Tapati Rapa Nui, wat letterlijk betekent “Week van Rapa Nui” is het belangrijkste culturele festival van Paaseiland en wordt ieder jaar gevierd tijdens de eerste twee weken van februari. Tijdens het festival is het dorp verdeeld in twee delen, elk deel kiest een Koningin. Deze twee koninginnen en hun teams strijden tegen elkaar in verschillende wedstrijden en de uiteindelijke winnaar wordt bekroond tot Koningin van het eiland.
Datum: 1 t/m 14 februari 2016

India

Light U At Park During An Annual Festival
Diwali Festival

Diwali
Diwali is een vijfdaags festival dat de start van het Hindoe Nieuwjaar vertegenwoordigt. Het staat bekend als het “Lichtjes festival” door al het vuurwerk, kleine klei lampen en kaarsen die verlicht worden tijdens de vieringen. Van deze lampen wordt gezegd dat ze de overwinning van het goede over het kwade, en helderheid over de duisternis vertegenwoordigen. Het kaarslicht maakt Diwali een zeer warm en sfeervol festival, en het wordt gevierd met veel vreugde en geluk.
Datum: 11-15 november 2015

Holi
Holi is een tweedaags festival waarbij de overwinning van het goede over het kwade, evenals de overvloed van het oogstseizoen wordt gevierd. Het is bekend als het “Festival van kleuren”. Mensen gooien uitbundig gekleurd poeder en water over elkaar heen en dansen onder water sprinklers. Bhang (een pasta gemaakt van cannabis planten) wordt ook traditioneel gebruikt tijdens de vieringen. Holi is een zeer zorgeloos festival en is erg leuk om aan deel te nemen, als je het niet erg vindt om nat en vies te worden.
Datum: 6-7 maart 2015

Japan

Japan (1)
Festival versiering in Japan

Gion Matsuri
Gion Matsuri is een van de oudste festivals in Japan. Traditionele rituelen en evenementen die gerelateerd zijn aan dit festival worden gehouden in Kyoto gedurende de hele maand juli.

Nikko Toshogu Shrine Festival
Dit is het herfst festival van Nikko Toshogu, een tempelcomplex dat op de UNESCO lijst van werelderfgoederen staat. Het hoogtepunt is de processie van mannen gekleed in een samurai kostuum – de parade van de 1000 samurai krijgers.
Datum: 17 oktober

Mexico

Indian Cultures
Tijdens een festival wordt de traditionele kleding gedragen

Guelaguetza Festival in Oaxaca
De Guelaguetza is een viering waarin vertegenwoordigers van de verschillende gemeenschappen van Oaxaca samen komen en de diversiteit van hun tradities en culturen vieren. Oaxaca is de thuisbasis van 16 verschillende ethno groepen en is ongelooflijk divers. Leden van de groepen verzamelen zich voor het Guelaguetza festival, zij dragen hun traditionele kleding en voeren volksdansen uit die specifiek zijn voor hun regio. Aan het einde van de dansen gooien ze producten die afkomstig zijn uit hun regio naar de menigte.
Datum: 20 juli en 27 juli 2015

El Dia de los Muertos
In Mexico vieren ze de “Dag van de Doden” (El Dia de los Muertos). Ook wel Allerheiligen en Allerzielen genoemd. Deze nationale feestdag is op 2 november en de Mexicanen vieren dat de doden terug naar aarde komen om de levenden te bezoeken. De doden zijn dan de gasten van de levenden op die dag. Begraafplaatsen worden drukbezocht, bij grafperken wordt gepicknicked en als versieringen worden doodshoofden gebruikt. Bakkers verkopen op deze feestelijke dag het brood van de dood.
Datum: 1 – 2 november 2015

Nationale feest van de maagd van Guadalupe
Op 12 december vindt waarschijnlijk het belangrijkste feest in Mexico plaats. De Mexicanen vieren dan het nationale feest van de maagd van Guadalupe. Deze beschermheilige van Mexico zou als Mariaverschijning in 1531 door de heilige Juan Diego Cuauhtlatoatzin zijn aanschouwd. Pelgrims lopen in Mexico met fakkels en dragen een tuniek die verwijst naar de kleding van Juan Diego. Tienduizenden Mexicanen beklimmen die dag de berg naar de basiliek “Iglesia de Guadalupe” in Mexico stad. De hele dag is er in Mexico feest met muziek en vuurwerk.
Datum: 12 december 2015

Myanmar

Myanmar - the_elephant_dance_festival_of_kyaukse-01
Dancing Elephant Festival

Phaung Daw Oo Pagoda festival
Een spectaculair festival aan het Inle Lake waar boten met 50 tot 60 roeiers een boot voortrekken van stad naar stad op het meer. Op deze boot bevinden zich afbeeldingen van de heilige Buddha. Het precieze schema en de route die deze roeiers afleggen is vaak pas enkele weken van te voren bekend.
Datum:14 september t/m 31 oktober.

Thadingyut (festival of lights)
Een tijd om respect te tonen aan ouders, leraren en ouderen. Op de dag van de volle maan in oktober (vaak midden oktober), worden huizen en pagodes verlicht met kaarsen. Als je zelf ook in Myanmar bent op deze dag, steek dan een lantaarn aan en maak een wandeling door de stad. Het is een magische beleving!
Datum: 27 t/m 29 oktober 2015

Dancing Elephant festival
Kyaukse, op drie uur rijden van Bagan, staat bekend om haar grote papieren olifanten kostuums die hier gemaakt worden. 2 man dragen dit kostuum en dansen er in door de straten van Kyaukse. Als je het dorpsleven van Myanmar wilt meemaken, dan moet je er zijn met dit festival!
Datum: 27 & 28 oktober 2015

Shwezigon Pagoda festival
Een tempel festival dat wordt bijgewoond door mensen uit de hele regio. Het hoogtepunt is de processie van honderden monniken die aalmoezen ophalen.
Datum: 14 t/m 28 oktober

Nieuw-Zeeland

Art Deco weekend - NZ
Art Deco Weekend Nieuw-Zeeland

Art Deco Weekend
Elk jaar wordt er in februari in Napier en de Hawkes Bay regio een art deco festival georganiseerd. Duizenden locals en bezoekers verkleden zich in de stijl van de jaren 20 en 30 en wandelen door de straten. Je ziet er honderden vintage auto’s, bijzondere luchtshows en historische stoomtreinen. Leuk om eens een gala-diner of concert in die stijl bij te wonen tijdens uw bezoek aan Nieuw-Zeeland.
Datum: 18 t/m 21 februari 2016

Sri Lanka

Parade
Perahera Festival

Perahera Festival Kandy
Dit feest vindt ieder jaar plaats op de avond van de volle maan in augustus in Kandy (Sri Lanka). Het is een optocht van prachtig versierde olifanten die door de stad lopen met een gouden kistje. In dat gouden kistje zit een heel bijzondere relikwie: de tand van de Boeddha.
Datum 14 augustus 2015

Zuid-Afrika

Kirstenbosch Summer Concerts
Kirstenbosch Summer Concerts

Kirstenbosch Summer Concerts
Ze zijn er ook dit jaar weer: de beroemde summer concerts in de botanische tuinen van Kirstenbosch. Elk jaar weer een spektakel in Kaapstad, zonder twijfel een van de meest bijzondere openluchtconcerten die je ooit meegemaakt hebt.
Neem je picknickkleedje mee en luister naar de vele verschillende artiesten die optreden tijdens de Kirstenbosch concerten – een van de populairste events in Kaapstad, zowel voor locals als voor vakantiegangers. Doen!
Datum: 4 januari t/m 5 april 2015

Africa Burn festival
AfrikaBurn is een kleinere versie van het Amerikaanse BurningMan festival in Nevada. In de woestijn in het Tankwa Karoo National Park in Zuid-Afrika wordt elk jaar een 6-daags surrealistisch kunst en muziek festival georganiseerd.
Datum: 27 april tot 3 mei 2015

Knysna Oyster Festival
Het kustplaatsje Knysna staat bekend om haar oesters. In juli vindt het Knysna Oester Festival plaats. Naast oester braais, proeven van oesters, oesters eten en verschillende oesters wedstrijden is er live entertainment en zijn er tal van sportevenementen.
Datum: 3 t/m 12 juli 2015

Hermanus Whale Festival
Hermanus staat bekend als een van de beste plekken om walvissen te spotten. Tijdens het Hermanus Whale Festival kunnen de bezoekers kijken naar de voorbij zwemmende walvissen onder het genot van een hapje, drankje en live muziek. Daarnaast worden er ook verschillende activiteiten georganiseerd.
Datum: 2-4 oktober 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s